Geen categorie

Let op de gevaren van openbare Wi-Fi netwerken

By 28 juli 2016 No Comments

Voor veel mensen staat een welverdiende vakantie voor de deur. Veel van deze vakantiegangers maken gebruik van het draadloze internet via de openbare Wi-Fi netwerken. Ideaal om even contact te hebben met het thuisfront via WhatsApp of om in te loggen voor de laatste nieuwtjes op Facebook. Maar veel mensen hebben geen idee van de gevaren van openbare netwerken. Vorig jaar heeft dit bericht bij vele mensen de ogen geopend, daarom op verzoek nogmaals het artikel over de gevaren van openbare Wi-Fi.

Wat geef je nu allemaal prijs op het moment dat je op een voor jou onbekend netwerk inlogt? Wat kan een kwaadwillende met deze gegevens? Zomaar even twee vragen waarop veel mensen het antwoord niet of nauwelijks weten.

Door in te loggen op openbare Wi-Fi netwerken kun je gehacked worden. Iemand kan met een laptop op hetzelfde netwerk inloggen en met speciale software een eigen draadloze netwerk opzetten. Wanneer hij de laptop zo instelt dat zijn netwerk dezelfde naam heeft als het Wi-Fi netwerk waar hij (vlakbij) zit valt dit niet op. Mensen zullen inloggen op zijn netwerk terwijl ze denken gewoon verbonden te zijn met een netwerk van een lokale bar bijvoorbeeld. Zodra ze ingelogd zijn kan al het verkeer afgetapt worden. Hij ziet wat ze mailen en naar wie en ik kan in sommige gevallen zelfs hun GPS van de telefoon uitlezen en zo zien waar ze geweest zijn. Ook inloggegevens zijn op deze manier te achterhalen. Het mooie nu is dat de meeste mensen voor al hun online accounts als Facebook, Instagram, e-mail, Twitter enz. hetzelfde wachtwoord gebruiken. De kans is dus heel groot dat ze met de gegevens die hij heeft afgetapt nog veel meer kan uitspoken, wat dacht u van online shoppen? Ideaal!

Dus let goed op met openbare Wi-Fi netwerken.